Mladi obrtnici – novi poduzetnici (Općenito)

Glavni cilj ovog EU projekta je probuditi zainteresiranost mladih za obrtnička zanimanja i općenito za poduzetništvo odnosno promicati poduzetničku kulturu kod mladih što je od neizmjerne važnosti za nastavak poduzetničke tradicije kojom se Samobor ponosi.

Specifični ciljevi projekta su također razvijanje inovativnih ideja kod mladih i organizacija 2 manifestacije kojima će se promovirati obrtništvo i poduzetništvo kod mladih.

Projekt je započeo u srpnju 2015. godine i završio u lipnju 2016.godine, a vrijedan je 177.000,00kn, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda sa 95%. Na natječaj je pristiglo 467 projekata, od toga je 83 projekta ukupne vrijednosti 17.910.643,15 kuna odobreno a Udruženje obrtnika Samobor je jedino Udruženje obrtnika iz Hrvatske čiji je projekt odobren od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Osnovne aktivnosti:

  • Organizacija 2 manifestacije promocije obrtništva i poduzetništva prema mladima:
  • “Susret mladih obrtnika“ i „Dojdi osmaš“
  • Stručne radionice mladih inovatora
  • Organizacija odlaska mladih inovatora na međunarodni sajam inovacija IENA u Nurnberg

NOSITELJ i PARTNERI U PROJEKTU:

UDRUŽENJE OBRTNIKA SAMOBOR
Rad na promicanju  obrtničkih zanimanja i poduzetničke kulture kod mladih kroz suradnju UOS-a i Partnera i raznih predviđenih projektnih aktivnosti te putem organizacija dviju glavnih manifestacija: „Susret mladih obrtnika“ i „Dojdi osmaš u Samobor“ te odlaskom odabranih dvaju mladih inovatora na međunarodni sajam inovacija „IENA“ u Nürnberg. Zaposlenici UOS-a imaju ulogu u upravljanju projektom.

POZITIVA SAMOBOR
Pozitiva Samobor će provoditi javnu kampanju projekta putem Interneta i društvenih mreža te biti zadužena za logističku potporu nositelju. Obzirom da udruga Pozitiva Samobor ima iskustva u provedbi, realizaciji i izvještavanju sličnih projekata, njihove zadaće će se odnositi na evaluaciju, izvještavanje i logističku/ savjetodavnu podršku pri provedbi projekata. 

GRAD SAMOBOR
 Uloga  (Odjel za društvene djelatnosti) će biti kontaktiranje i organizacija prijevoza učenika samoborskih i područnih osnovnih škola na lokaciju aktivnosti „Dojdi osmaš u Samobor“ te osigurati infrastrukturu i dozvole za održavanje aktivnosti.

Predstavnici Grada će biti u stalnom kontaktu sa Samoborskim srednjim školama i Udruženje obrtnika Samobor kao pomoć u organizaciji manifestacije „Dojdi osmaš 2016.“

Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike
Uloga P2 će biti aktivnosti prikupljanja sudionika, osiguranje prostora, materijala i organizacija stručnih savjetovanja i predavanja za sudionike (50 učenika i 10 nastavnika 3.i 4.razreda strukovnih škola, radionice 5 mladih inovatora te odabir 2 mlada inovatora za sudjelovanje na Sajmu inovacija IENA u Nürnbergu