„Dojdi na 3D kremšnitu“

Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola provodi u suradnji sa Srednjom strukovnom školom projekt „3D samoborska kremšnita“, a koji je financiran sredstvima Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Projekt „3D samoborska kremšnita“  promocija je obrtničkih zanimanja u sektoru turizma koji za cilj ima potaknuti interes mladih za upisivanje ugostiteljskih zanimanja u turizmu  i promociju autohtonog gastro proizvoda Samobora – samoborske kremšnite. Rezultat projekta biti će novi turistički proizvod – 3D desertni tanjur za samoborsku kremšnitu koji će zajedničkim snagama osmisliti učenici škola partnera. 

U sklopu projekta, 11. travnja 2019.  g., na lokaciji srednjoškolskog centra Samobor održana je manifestacija „Dojdi na 3D kremšnitu“. Za ovu priliku, učenici slastičari ETUŠ-a napravili su mnoštvo samoborskih kremšnita koje su njihovi kolege konobari rado dijelili posjetiteljima manifestacije. Posjetitelji manifestacije bili su učenici završnih razreda osnovnih škola Grada Samobora i Grada Svete Nedelje koji su mogli uživati u samoborskim kremšnitama. Osim degustiranja kremšnite, učenicima je prezentiran rad 3D printera i pokazano im je što je sve potrebno da bi nastao poseban 3D desertni tanjur za kremšnitu. Zanimljivu prezentaciju 3D printera za njih su pripremili tehničari za mehatroniku Srednje strukovne škole Samobor. Učenici škola partnera organizirali su za osmaše kratki obilazak škola i školskih praktikuma i upoznali ih sa svim obrazovnim strukovnim programima koje škole nude, a posebno s programima za zanimanja konobar i slastičar. Na taj način motivira se mlade učenike za upisivanje ugostiteljskih zanimanja i rad u turizmu.Manifestacija „Dojdi na 3D samoborsku kremšnitu“ pokazala se kao pravi uspjeh jer je više od 500 učenika osnovnih škola Samobora i Svete Nedelje posjetilo ovaj događaj. 

S obzirom da učenici u srednjim strukovnim školama osim teorijskog dijela nastave imaju i praktični dio nastave, četiri učenika – konobara  ETUŠ-a sudjelovalo je 13. travnja 2019. na manifestaciji Gastro show „Slatki Samobor“ koju je organiziralo Udruženje obrtnika Samobor. Konobari su pomagali u serviranju i slaganju slastica samoborskim obrtnicima – ugostiteljima koji su izlagali svoje slastice na Gastro showu. Učenici su tako uređivali stolove za slastice, slagali i aranžirali slastice, dijelili ih posjetiteljima i izravno komunicirali za gostima Gastro showa kojima su objašnjavali imena i sastojke slastica. Ostvarenom suradnjom učenika i samoborskih obrtnika koji djeluju u okviru Udruženja obrtnika Samobor, učenici su stekli bogato praktično iskustvo i dodatno ojačali svoje strukovne kompetencije za tržište rada. 
Projekt se nastavio tijekom lipnja organiziranjem 3 stručne radionice: „Moderna samoborska kremšnita“, „Tehnike usluživanja slastica i pića“ i „Izrada 3D desertnog tanjura pomoću 3D printera“.  Radionicu izrade moderne samoborske kremšnite s učenicima održala je poznata hrvatska majstorica slastičarstva Petra Jelenić, a nove tehnike u usluživanja slastica i pića konobarima je pokazao poznati barmen i koktel majstor Mario Majcen.  Na konferenciji za medije održanoj 10. lipnja 2019. učenici ETUŠ-a i Strukovne škole predstavili su novi turistički proizvod  – 3D desertni tanjur za samoborsku kremšnitu.