• Aktualno

• Bespovratne potpore obrtnicima i poduzetnicima koji izvode naukovanje učenika

11-09-2019

Temeljem Programa "Naukovanje za obrtnička zanimanja" dodjeljuju se bespovratne potpore za izvođenje programa naukovanja za zanimanja u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“,broj 42/08).

• Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima

11-09-2019

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je otvoreni javni poziv za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2019. godinu. Ovaj poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

• Otvoren natječaj Zagrebačke županije za kreditiranje poduzetnika i obrtnika

10-09-2019

Poduzetnicima s područja Zagrebačke županije do kraja godine na raspolaganju je kreditni potencijal kroz Program „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. – Kreditom do konkurentnosti u iznosu višem od 10 milijuna kuna.

1 2 3

Kongres je okupio više od 500-tinjak sudionika iz svih dijelova Hrvatske. Središnje događanje Kongresa bila je panel rasprava pod nazivom: „Aktualna problematika turističkog i ugostiteljskog sektora“ u kojoj su sudjelovali predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Damir Juzbašić, pomoćnica ravnatelja HZZ-a Ružica Hrga, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice, Slavija Jačan Obratov, direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a, Natali Komen Bujas, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Nenad Šepak te ugostitelji i turistički djelatnici. Neke od tema o kojima se raspravljalo su rezultati turističke sezone, utjecaj stope PDV-a na poslovanje, problemi s pronalaskom radne snage, potrebe prilagodbe u sektoru obrazovanja koje moraju utjecati na podizanje kvalitete u ugostiteljstvu i gastronomiji i drugo.Panel rasprava je bila odlična prilika za razmjenu iskustava ugostitelja koji su svaki sa svojeg aspekta iznosili stavove i poteškoće s kojima se susreću u svom poslovanju. Ugostitelji i turistički djelatnici usvojili su Zaključak u kojem su iznijeli svoje zahtjeve i prijedloge za poboljšanje poslovanja.

Zaključci 31. Kongresa ugostitelja su:

1. Ponovno traženje uvođenja snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu na 13% kako bi se izjednačila porezna stopa za ovu djelatnost.

2. Inzistiranje da Vlada uvaži traženje Hrvatske obrtničke komore da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse.

3. Apeliranje na Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da omogući zapošljavanje stranih radnika za obrtnike ugostitelje na način da osigura brži i lakši model zapošljavanja.

4. Traženje da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu.

5. Traženje priznavanja troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu.

6. Traženje ukidanja poreza na potrošnju koji je propisan samo za ugostiteljstvo. Kao organizator ovog događaja Hrvatska obrtnička komora dodijelila je i priznanja uvaženim ugostiteljima iz cijele Hrvatske.

Kao organizator ovog događaja Hrvatska obrtnička komora  dodijelila je i priznanja uvaženim ugostiteljima iz cijele Hrvatske.