Smile in VET (pametni, moderni i inovativni elementi u strukovnom obrazovanju) još je jedan u nizu projekata koje financira Europska unija kroz IPA program za Hrvatsku. Cilj ovog projekta je moderniziratiškolski kurikulum u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada / gospodarstva poglavito na polju SmartHome sustava. Provođenje je započelo u rujnu 2012. godine i trajat će godinu dana.

Uz Srednju strukovnu školu Samobor, kao glavnog partnera, u projektu sudjeluju Tehnička škola Pula, Poduzetnički centar Samobor, Udruženje obrtnika Samobor, Elektroinženjering Brodar d.o.o. te Grad Samobor. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi gotovo 230.000 euro; (1.720.581,30 kn), od čega Europska unija financira 85% troškova.

IPA

SmartHome sustav kombinira tehnologiju i način života. Integriranjem sustava grijanja, hlađenja, sigurnosti, zaštita od požara i rasvjete u jedinstvenu cjelinu koja omogućuje optimalno korištenje energije i udobnost upravljanja kućom. U Hrvatskoj postoji potražnja za takvim energetski učinkovitim sustavom jer smanjuje troškove života, povećava vrijednost i sigurnost u kući i čini ju ugodnijom za život, posebno za starije i za osobe s posebnim potrebama. Posljedica toga je da hrvatsko gospodarstvo pokazuje potrebu za kvalificiranom radnom snagom koja se bavi projektiranjem i ugradnjom opreme u SmartHome sustave.

Kao vodeći partner, Srednja strukovna škola će iznijeti veći dio posla u organizaciji projekta, a svi partneri će aktivno sudjelovati u njegovoj provedbi. Tehnička škola Pula će, isto kao i Srednja strukovna škola Samobor, imati priliku dodatno educirati svoje nastavnike, a svi će se partneri kroz dva studijska posjeta dodatno usavršiti o novim trendovima na području SmartHome sistema u svijetu.

smileinvet

Kroz projekt će se opremiti praktikum Srednje strukovne škole u Samoboru, kako bi učenici mogli obavljati i praktični dio školovanja. Poduzetnički centar Samobor, Udruženje obrtnika Samobor,Elektroinženjering Brodar i Grad Samobor će doprinijeti u segmentu povezivanja s realnim sektorom.

Ovim projektom se još jednom pokazalo da je ključ uspjeha napretka i modernizacije našeg školskog sustava, upravo bliska suradnja lokalnih dionika. Svaki partner u projekt donosi svoje iskustvo, kojim će omogućiti aktivno i uspješno provođenje projekta. Svi smo svjesni skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, i samo kroz projekte slične ovom, i kroz zajedničku blisku suradnju, može se težiti ka ostvarenju pomaka i promjena. Između ostalog, svaki od partnera u projektu, steći će neophodno iskustvo u participiranju u projektima financiranim iz europskih fondova, što će kasnije koristiti pri prijavama na nekim drugim natječajima u okvirima Strukturnih fondova.