U organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije u Hotelu Sport u Ivanić Gradu 20. veljače 2019. održan je 4. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije. Obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, bilježi značajan oporavak pa je u 2018. godini otvoreno više od 2000 novih obrta, na što je podsjetio župan Zagrebačke županije mr.sc. Stjepan Kožić. Župan Kožić naglasio je da su ovi rezultati samo dokaz dobre i pozitivne suradnje Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb.

Župan je najavio osnivanje Regionalnog centra kompetencije za strojarstvo, koji će se osnovati u Velikoj Gorici te će troškovi iznositi cca. 70 milijuna kuna koje će se pribaviti iz sredstava EU fondova, a dijelom će financirati sama Zagrebačka županija.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić je u svojoj uvodnoj riječi naglasio da se pomiču granice i da se napreduje u vidu obrtništva u gradu Zagrebu, ali i Zagrebačkoj županiji. Sve nazočne je u ime ministra Dražena Bošnjakovića, pozdravila glavna tajnica Ministarstva pravosuđa Daniela Petričević Golojuh. Nakon uvodnih riječi i pozdravnih govora, voditeljica i moderatorica Majda Mikulandra otvorila je panel diskusiju, u okviru koje su sudjelovali :

• predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić,
  • pročelnik Odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije- Damir Fašaić,
  • direktor tvrtke Brodoto Damir Šoh,
  • Mirela Alpeza iz CEPOR-a i
  • Ivana Mikek Kupres iz Središnjeg ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Raspravljalo se o izazovima i perspektivama razvoja obrtništva, problemu manjka radnika u obrtu, centrima kompetencije, osnivanju poduzetničkih inkubatora u udruženjima obrtnika županije, kao i drugim aktualnim temama. Direktor tvrtke Brodoto, Damir Šoh, govorio je o alternativnim načinima financiranja poduzetničkih ideja, odnosno „crowdfundingu“ i mogućnostima novog zapošljavanja, dok je gospođa Mirela Alpeza iz CEPOR-a upoznala nazočne što je s poslovanjem nakon odlaska u mirovinu kao i praktičnim iskustvom drugih zemalja. Forum je bio odlična prilika našim obrtnicima koji su postavili svoja pitanja i predložili rješenja konkretnih situacija s kojima se susreću u svom poslovanju. Sudionici foruma podržavaju rješavanje aktualnih problema obrtništva, kako bi se stvorili što povoljniji uvjeti na tržištu, potaknulo veće sudjelovanje obrtnika u lokalnoj vlasti, ojačala komunikacija i suradnja obrtnika, gradova i lokalne samouprave te pojačala uloga gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti.

Video sa Obrtničkog foruma i izjavu naše obrtnice Renate Kruhan možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=uW7SsnafA2s

logo hok1

Logo Samobor