Uvjeti za izdavanje dozvole za prijem naučnika (licencije)

Sukladno Zakonu o obrtu (NN 143/2013), čl.56. i Pravilniku o postupku i načinu izdavanja dozvola (licencija) za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja (NN 37/2015)., za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja obrtnik i trgovačko društvo moraju imati Dozvolu (Licenciju) za prijem učenika. Dozvola (Licencija)  izdaje se obrtnicima i pravnim osobama koje ispunjavaju materijalno-kadrovske uvjete za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja.

Materijalno-kadrovski uvjeti podrazumijevaju odgovarajući prostor za obavljanje djelatnosti sukladno odredbi članka 11. Zakona o obrtu, odnosno odgovarajuće radno mjesto za učenika, zatim odgovarajuću opremu (strojevi, uređaji, alati i slično) koja omogućava provedbu programa praktične nastave i vježbi naukovanja za pojedino zanimanje, primjenu mjera zaštite na radu i zaštite okoliša kao i propisanih sanitarnih standarda te ispunjavanje uvjeta iz članka 56. stavaka 3. do 7. Zakona o obrtu vezanih uz stručnu spremu mentora.

Osobe koje izvode praktičnu nastavu i vježbe naukovanja mogu biti:

• osobe s položenim majstorskim ispitom u zanimanju za koje se traži licenca;

• osobe kojima se priznaju prava kao i osobama s položenim majstorskim ispitom (osobe sa završenom odgovarajućom srednjom stručnom spremom u zanimanju za koje se traži licenca i najmanje 5 godina radnog iskustva u zanimanju za koje se traži licenca do 01.07 1994.; (srednja stručna sprema mora biti stečena prije stjecanja radnog iskustva) ako imaju položen ispit kojim dokazuju osnovna znanja o poučavanju naučnika;

• osobe koje imaju odgovarajuću srednju stručnu spremu u zanimanju za koje se traži licenca i najmanje 10 godina radnog iskustva u zanimanju za koje se traži licenca do 10. prosinca 2013. ako imaju položen ispit kojim dokazuju osnovna znanja o poučavanju naučnika;

• osobe sa završenim odgovarajućim višim ili visokim obrazovanjem ako imaju položen ispit kojim dokazuju osnovna znanja o poučavanju naučnika ili stečeno pedagoško-psihološko obrazovanje na fakultetu;

Za postupak izdavanja dozvole (licencije) potrebno je priložiti:​

1. ZAHTJEV ZA IZDAVANJE DOZVOLE (LICENCIJE)

2. RJEŠENJE O OBRTU/OBRTNICU – (preslika) za osobe koji imaju vlastiti obrt ili RJEŠENJE TRGOVAČKOG SUDA u kojem se vidi da imate upisanu djelatnost za koju želite dobiti licencu

3. PRESLIKU MAJSTORSKE DIPLOME / POTVRDE O POLOŽENOM MAJSTORSKOM ISPITU u zanimanju za koje se traži licenca i izvadak iz HZMO iz kojeg se vidi da je osoba koja će izvoditi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja zaposlena u Vašoj tvrtki,  ili: ZA OSOBE KOJE NISU POLOŽILE MAJSTORSKI ISPIT: Presliku Svjedodžbe završene škole u zanimanju za koje se traži dozvola (licencija), presliku radne knjižice iz koje je vidljiv radni staž u struci od 10 godina do 10.12.2013.g. ili potvrdu o ostvarenom radnom stažu izdanu od HZMO-a  i Potvrdu o položenom ispitu kojim se dokazuju osnovna znanja o poučavanju naučnika; ili dokaz o stečenom odgovarajućem višem ili visokom obrazovanju i Potvrdu o položenom ispitu kojim se dokazuju osnovna znanja o poučavanju naučnika ili Potvrdu o stečenom pedagoško-psihološkom obrazovanju na fakultetu ;

4. ZAPISNIK O OCJENI OSPOSOBLJENOSTI RADNIKA ZA RAD NA SIGURAN NAČIN za osobe koje će izvoditi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja (preslika)

5. UVJERENJE O NEKAŽNJAVANJU (ne starije od 6 mjeseci) za osobe koje će izvoditi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja (Uvjerenje o nekažnjavanju/Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak možete dobiti i preko sustava e-Građani)

6. ISPUNJENI OBRAZAC ZA IZDAVANJE POTVRDE SUDA ČASTI Hrvatske obrtničke komore da tvrtki koja podnosi zahtjev za izdavanje/promjenu licencije nije oduzeto pravo na primanje naučnika na praktičnu nastavu i vježbe naukovanja.

7. ISPUNJENI OBRAZAC III A (ZAHTJEV ZA IZDAVANJE POSEBNOG UVJERENJA ZA FIZIČKU OSOBU)  za osobe koje će izvoditi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja.

8. POTPISANU SUGLASNOST ZA TRAŽENJE PODATAKA za osobe koje će izvoditi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja.

9. PRESLIKU OSOBNE ISKAZNICE za osobe koje će izvoditi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja.

10. Troškovi postupka licenciranja iznose 600,00 kuna i plaćaju se temeljem izdanog računa nakon podnošenja zahtjeva za izdavanje licence u Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49/II u Zagrebu. Nakon izdavanja Dozvole, obrt ili pravna osoba dužna je prijaviti promjenu naziva, sjedišta ili imena osobe koja poučava učenika i poslati dokumentaciju kojom dokazuje nastalu promjenu, Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49/II, Zagrebu.

Dokumenti

• Obrazac III a. Ministarstvo  pravosuđa
  • Obrazac zahtjeva - licencija za izvodenje prakticne nastave i vjezbi
  • Suglasnost za trazenje podataka
  • Zahtjev za izdavanje promjenu dopunu prestanak dozvole licencije za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja

Paket navedenih dokumenata preuzmite ovdje: licenciranje-dokumenti.zip

Kontakti

Za sve dodatne informacije možete se obratiti u Ured za obrazovanje Obrtničke komore Zagreb, Ilica 49/II, Zagreb, na tel: 01/48 06 545, 48 06 543, 48 06 553 i 48 06 541 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.