uos grb

Grad obrtnika

Udruženje obrtnika Samobor broji oko 1300 obrtnika, ali taj je broj promjenjiv. Sjedište Udruženja obrtnika Samobor nalazi se u Šmidhenovoj ulici 34 (pokraj dječje knjižnice), u blizini središnjeg gradskog trga. Poslovni prostor je u vlasništvu Udruženja, a gradili su ga i uredili sami članovi iz svojih sredstava 1979. i 1980. godine.

U Obrtnom registru Udruženja nalaze se razne struke i djelatnosti klasificirani prema službenoj nomenklaturi zanimanja i u svakom se trenutku može pronaći konkretni obrtnik po bilo kojem kriteriju. Konkretna baza podataka izrađuje se na osnovi anketnog lista, upitnika o određenim poslovima, referentnim proizvodima i mogućim potencijalima radionica, a taj veliki i složen posao uspješno se radi u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom. Podaci u obrtnom Registru redovito se ažuriraju.

U uredu Udruženja danas radi tajnik Nikica Matan i suradnica na stručnom osposobljavanju.

Tijela Udruženja

• Skupština
  • Upravni odbor
  • Nadzorni odbor
  • Predsjednik, Marijan Karlović
  • Potpredsjednica, Marija Komerički
  • Potpredsjednik, Branko Rudolf

Ustrojstvo

Udruženje obrtnika ustrojeno je po teritorijalnom principu i obuhvaća obrtnike s područja Samobora, Svete Nedelje i Stupnika. Udruženje obrtnika Samobor temeljna je obrtnička organizacija, koja preko Obrtničke komore Zagreb čini piramidu na čijem je vrhu Hrvatska obrtnička Komora. U Zagrebačkoj županiji postoji 14 sličnih udruženja koja obavljaju poslove za obrtnike u svojim sredinama.

Udruženje je po sastavu mješovito budući da obuhvaća sve struke koje postoje, za razliku od specijaliziranih udruženja, poput Udruženja trgovaca ili ugostitelja koji su osnovani u Zagrebu upravo za te struke.

I. za proizvodni obrt

1. Sekcija metalaca, gumara i plastičara
2. Sekcija drvne struke
3. Sekcija ostalih proizvodnih djelatnosti