Gastro show „Slatki Samobor“

U sklopu 15. Samoborskog proljetnog sajma u subotu i nedjelju, 13. i 14. travnja, prvi puta održan je i gastro show Slatki Samobor, nova manifestacija pod okriljem Udruženja obrtnika Samobor koja promovira vrhunske samoborske slastičare i njihove proizvode.  
Vrijedni slastičari su za brojne posjetitelje pripremili pregršt neodoljivih slastica, koje su na 14 metara dugom slatkom stolu, punom raznih kolača, od tradicionalne mađarice i štrudle od jabuka do moderne fuzije samoborske krafne i princes krafne, mogli degustirati svi sladokusci. Prije same degustacije, na Trgu kralja Tomislava vrhunske samoborske slastičarke Monika Majcen iz Slastičarne Monika i Renata Kruhan iz Pekarnice Zemljič uživo su izrađivale ukrase i dekoracije za veliku tortu na pozornici te u razgovoru s voditeljicom Đurđicom Pleše Vujica pričale o svom radu, iskustvima i nagradama, tijestima i kremama, te o drugim zanimljivostima iz svijeta slastičarstva i pekarstva. 

Na manifestaciji je predstavljen i zajednički projekt samoborskih srednjoškolaca nazvan „3D Samoborska kremšnita“, u kojem će za čuvene samoborske kremšnite, čiju izradu moraju svladati mladi slastičari, nove tanjuriće na sofisticiranom 3D printeru osmišljavati njihovi kolege iz Srednje strukovne škole, koji u svojem programu uče o aditivnim tehnologijama. O svemu je nešto više rekao i tajnik samoborskog Udruženja obrtnika Nikica Matan. 
Najslađi događaj dana, degustacija slastica, počeo je u 17 sati, a svoje su kolače i pekarske proizvode posjetiteljima ukratko predstavile vlasnice slastičarni i pekara koje su sudjelovale na prvom Slatkom Samoboru. Slastice su pripremile Kavana Livadić, Slastičarna Monika, Parna pekara Nikl, RE–NI trgovina, Pekarnica Zemljič, Slastičarna Slatka tajna i LaSaDa Cakes, a u posluživanju su im pomagali budući konobari i slastičari, učenici samoborske Ekonomske, turističke i ugostiteljske škole. Osim za oči, bio je to čisti užitak i za nepce, što su sa zadovoljstvom potvrdili svi koji su kolače probali, tim više što je svega bilo zaista dovoljno. 

Slatki Samobor svoj nastavak imao je i u nedjelju, kada se ponuda samoborskih slastičara proširila i na ugostitelje, koji su svojim gostima, uz promotivne cijene slatkih pića, besplatno nudili i proizvode kolega slastičara. Tako se uz naručenu kavu, čaj ili neko drugo slično piće domaće fine slastice mogu kušati u Pivovari Razum, Caffe baru Klek, Caffe baru Tri lovca, Izletištu Suhina i Caffe baru Arabija. 
Grad Samobor poznat je po bogatoj gastronomskoj ponudi i mnoštvu raznih događanja, a gastro show Slatki Samobor dodatno je zasladio i obogatio gastronomsku i turističku scenu Samobora. 
Samoborski obrtnici još jednom su pokazali da je Samobor grad za dese(r)t!