Kontakti:
01/3360-129 | uo.samobor@hok.hr
Šmidhenova 34 | Rad sa strankama: 8h - 15h

Udruženje obrtnika Samobor uspješno provodi EU projekt „MLADI OBRTNICI – NOVI PODUZETNICI“. Na natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava pristiglo je 467 prijava, a od toga prihvaćeno je 83 projekta ukupne vrijednosti 17.910.643,15 kuna. Udruženje obrtnika Samobor je jedino Udruženje obrtnika iz Hrvatske čiji je projekt promocije poduzetništva i obrtništva prema mladima odobren od strane Ministarstva.

Projekt „MLADI OBRTNICI – NOVI PODUZETNICI“ se provodi u cilju promocije obrtništva i poduzetništva kod mladih, a financira se iz Europskog socijalnog fonda u 95 postotnom iznosu. Ukupna mu je vrijednost 177 tisuća kuna od čega samoborsko udruženje snosi 5 posto udjela. Planirano razdoblje provedbe je 10 mj a završetak projekta se planira do kraja svibnja 2016.godine.

Opći cilj ovog projekta je probuditi zainteresiranost mladih za obrtnička zanimanja i općenito za poduzetništvo odnosno promicati poduzetničku kulturu kod mladih što je od neizmjerne važnosti za nastavak poduzetničke tradicije kojom se Samobor ponosi. 20.srpnja 2015. održalo se svečano potpisivanje svih odobrenih Ugovora o bespovratnim sredstvima u velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore među kojima je sudjelovalo i Udruženje.

Udruženje obrtnika Samobor je zajedno sa partnerima: Gradom Samoborom, društvom pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora i udrugom Pozitiva Samobor, provelo sve pripremne radnje za provedbu projekta.

Glavne aktivnosti u prvoj fazi projekta bile su:

Susret mladih obrtnika

16. listopada se održao „Susret mladih obrtnika“ u prostorijama srednjih škola u Samoboru. Susret je bio prilika da se na jednom mjestu okupe obrtnici/ poduzetnici te učenici i njihovi nastavnici srednjih škola. Susret je bio prilika da se sudionici međusobno upoznaju tj. da učenici dobiju uvid u obrtnički način život. Obrtnici su na susretu prezentirali sebe i način rada te ukazali na potrebe koje poduzetnici imaju prilikom zapošljavanja mladih ljudi . Učenici su se također mogli upoznati sa novim trendovima u Obrtništvu/poduzetništvu putem stručnih predavanja o novim trendovima u obrtništvu i poduzetničkim vještinama koja se traže od novih generacija mladih. Učenici su na „okruglom stolu“ pod temom: „mladi u poduzetništvu/obrtništvu“ mogli neposredno pitati sve ono što ih zanima, a vezano je za poduzetništvo i poduzetničko učenje koje ih čeka tijekom njihova života, a koje je neophodno za daljnji osobni razvoj. Stručni predavači i ugledni gosti ( predstavnici Grada Samobora i zagrebačke županije) dodatno su podigli kvalitetu samog susreta te dali poticaj Udruženju za organiziranje susreta sljedeće godine na još kvalitetnijoj razini.

Odlazak mladih inovatora na sajam inovacija IENA u Nürnbergu- 28.10.01.-11.2015.

Udruženje je zajedno s partnerom društvom pedagoga tehničke kulture grada Samobora provelo odabir najboljih mladih inovatora putem pripremnih i stručnih radionica tijekom 9. i 10. mjeseca u konkurenciji od 12 učenika Srednje strukovne škole Samobor. Kao najperspektivniji inovatori odabrani su: Luka Ivir i Martin Sokolović, učenici 2 F Srednje strukovne škole, Samobor. Nakon odabira učenika, uslijedile su zajedničke stručne radionice sa studentima Andrijanom Ostrunom i Josipom Barbićem na kojima su se razvijala 2 inovativna rješenja za prototipove kućne automatizacije. Inovacije su prezentirane na međunarodnom Sajmu inovacija IENA u Nürnbergu krajem studenog ove godine. U konkurenciji više od 750 inovacija iz 37 zemalja svijeta, mladi samoborski inovatori Martin Sokolović i Luka Ivir, pod mentorskim vodstvom Ivana Vlainića nastavnika u srednjoj strukovnoj školi Samobor osvojili su dvije medalje ( bronačnu i srebrnu )

Ovaj veliki uspjeh samoborskih mladih inovatora rezultat je brojnih aktivnosti tijekom EU projekta MLADI OBRTNICI-NOVI PODUZETNICI“ i mukotrpnih priprema za ovaj međunarodni sajam inovacija svjetskog ugleda

Predstavljanje inovatora i cjelokupnog EU projekta vodio je Nikica Matan- tajnik Udruženja obrtnika Samobor - voditelj projekta.

Jedan od rezultata projekta je i nova web stranica http://startup-obrtnik.com.hr/ na kojoj su sve informacije o aktivnostima u projektu i koja promovira sve EU projekte na području Samobora koji se provode u okviru ovog natječaja, te je pokrenuta i Facebook stranica kako bi bili vidljiviji mlađoj populaciji.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim partnerima, obrtnicima i poduzetnicima koji su sudjelovali na susretu mladih obrtnika te svim sudionicima koji su sudjelovali u provedbi aktivnosti ovog projekta. Sljedeća faza projekta će se provesti u prvoj polovici 2016. god a koja će kulminirati organizacijom manifestacije pod nazivom „Dojdi osmaš u Samobor“ tj promidžbe obrazovnih programa srednjih škola prema učenicima 8. razreda srednjih škola.

 {phocagallery view=category|categoryid=141|limitstart=0|limitcount=7}

Udruženje obrtnika Samobor

 

logo facebook

UOS katalog

UOS top poduzetnik

UOS startup

UOS price

 

artifex