Dojdi osmaš u Samobor!

Predstavljanje obrtničkih zanimanja u Samoboru ove godine održalo se 11. travnja od 9,00 do 14,00 sati u prostorijama samoborskih srednjih škola. Već 7. godinu zaredom ovaj projekt Udruženje obrtnika Samobor zajednički provodi s Gradom Samoborom, Ekonomskom trgovačkom i ugostiteljskom školom Samobor, Srednjom strukovnom školom Samobor, zagrebačkim srednjim školama i Udrugom Pozitiva Samobor. Ove godine kao gost pridružio nam se Park prirode Žumberak – samoborsko gorje koji je za učenike održao kulinarsku radionicu tradicionalnih jela.
U ime organizatora učenike su pozdravili predsjednik Udruženja obrtnika Marijan Karlović, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković te svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec. Učenicima su se obratili i ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan i ravnateljica ETUŠ-a, Mirjana Kroflin. 

Na jedinstven način učenicima završnih razreda osnovnih škola Grada Samobora i Grada Svete Nedelje prezentirala su se obrtnička zanimanja i pružile informacije o mogućnostima upisa u srednje škole. Uređivanje frizura, izvođenje pokusa, prezentacija 3D printera i kulinarski praktikum samo su neki od načina na koji su se osmašima predstavili obrazovni programi srednjih škola. Veliku pažnju i interes učenika privuklo je oslikavanje dijelova automobila zračnim kistom koje su demonstrirali učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole iz Zagreba. Udruga Pozitiva Samobor predstavila je mladima svoje programe i Erasmus+ projekte. 

Posebna zanimljivost za osmaše bila je “3D samoborska kremšnita”, novi turistički proizvod koji su u sklopu dobivenog projekta predstavili Ekonomska, turistička i ugostiteljska škola i Srednja strukovna škola Samobor. Projektom se promoviraju i jačaju kompetencije mladih u strukovnim zanimanjima za turizam. 
Dodatna vrijednost koju “Dojdi osmaš” pruža učenicima je sudjelovanje brojnih obrtnika i poduzetnika s područja Samobora i Svete Nedelje, koji su istoga dana primili osmaše u svoje obrtničke radionice. Učenicima se iz prve ruke pokazalo kako je to biti poduzetnik i koje sve obrazovne kompetencije obrtnici traže od svojih zaposlenika. Obzirom da učenici u srednjim strukovnim školama osim teorijskog dijela nastave imaju i praktični dio nastave, obilazak obrtničkih radionica jedinstvena je prilika za sve osmaše da uđu u svijet obrtničkih zanimanja i steknu uvid kako izgleda učenička praksa. 

Posebno zahvaljujemo obrtnicima i poduzetnicima koji su se odazvali na ovaj važan događaj za osmaše i primili ih u svoje radionice: Kozmetički salon „Diva“, Stolarija Rudolf, Obrt Somek, Mlin iz bajke, Krometal d.o.o., Purić d.o.o., Frizerski studio As, Pivovara Razum, Slastičarna Monika, Cvijeće by Sanja i Kavana Livadić.
O važnosti ove manifestacije govori i podatak da svake godine više od 500 učenika osnovnih škola Samobora i Svete Nedelje posjeti ovaj događaj.