Sekcija ostalih proizvodnih djelatnosti

• Produžen rok za usklađivanje vođenja poslova zaštite na radu do 31.12.2015.

Na traženje Hrvatske obrtničke komore, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je izmjenu i dopunu Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu koja je objavljena u Narodnim novinama br. 72/2015. Izmjene se odnose na prihvaćanje zahtjeva kojim se uvažavaju opravdane okolnosti te su poslodavci obvezni obavljanje poslova zaštite na radu, uskladiti s odredbama Pravilnika do 31. prosinca 2015.

• U svibnju pojačani nadzor na tržnicama i štandovima

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija – Porezne uprave provodit će pojačane nadzore od 29. do 30.5.2015. godine kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost trgovine na malo na tržnicama i štandovima.

• Novi kristalobrusači nastavljaju tradiciju samobora

U okviru Programa za cjeloživotno učenje, Udruženje obrtnika Samobor uspješno je apliciralo i provelo projekt Strukovna prekvalifikacija i osposobljavanja za kristalobrusače – VRAPT-CC, potprogram Leonardo da Vinci aktivnost mobilnost PLM– Osobe na tržištu rada.

Cilj projekta mobilnosti je bilo stjecanje vještina i kompetencija za 8 sudionika mobilnosti s područja Grada Samobora i Zagrebačke županije putem mobilnosti u trajanju od tri tjedna kod partnerske ustanove Volkshochschule Regen ( Njemačka ) u ožujku 2014. u djelatnosti proizvodnje i obrade stakla i kristala.

• Obrt „Arko“ ugostio japanske turiste

Turistička zajednica Zagrebačke županije organizirala je posjet grupe japanskih turista Medičarsko svječarskom obrtu „ARKO“. Nakon demonstracije izrade licitarskih srca, degustacije medenjaka i gvirca, japanski gosti su bili ugodno iznenađeni vještinama i umijećem izrade tradicionalnih Samoborskih proizvoda. Simpatični turisti iz dalekog istoka imali su priliku vidjeti i okusiti izvorne proizvode Samoborskog kraja, alii izgledom licitarskog obrta ARKO.

• Budući kristalobrusači ugovorili svoju praksu

U sklopu projekta Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika za cjeloživotno učenje, odnosno strukovnu prekvalifikaciju i osposobljavanje za kristalobrusače, danas su sa osmero polaznika ovog programa mobilnosti u prostorijama Udruženja potpisani ugovori.