Pravni, ekonomski i ostali savjeti

Savjete dajemo i telefonom, svakodnevno, a u pisanom obliku na zahtjev stranaka.

1. otvaranje obrta, vođenje obrta, zajednički obrti (izrada ugovora o ortakluku i sl.), zatvaranje obrta, radno pravo
  2. izrada ugovora o radu, prijave za fondove, odjave, otkazi
  3. izrada raznih podnesaka (molbi, žalbi, normativa rada, cjenika usluga i raznih pismenih podnesaka)

U uredu Udruženja mogu se dobiti savjeti vezani:

1. uz školovanje za obrtnička zanimanja
  2. o uvjetima za upis u dvojni sustav, sklapanje ugovora
  3. o naukovanju i informacije o polaganju pomoćničkog i majstorskog ispita

Licenciranje

Licenciranje obrtničkih radionica vršimo u suradnji sa Srednjom strukovnom školom u Samoboru za sva obrtnička zanimanja, a uskoro namjeravamo to činiti i u suradnji sa Ekonomskom školom za zanimanje konobar i kuhar. U tom smislu vodi se registar licenciranih radionica, dakle onih koje posjeduju licencu i u kojima se mogu školovati učenici, budući majstori. U Samoboru takvih ima oko 200, a cilj je da ih bude što više.

Sajmovi

Važan segment rada udruženja je povezivanje naših obrtnika u zemlji i inozemstvu. Mnogo se radi na prezentacijama, ali i predstavljanju na sajmovima u zemlji i inozemstvu. Udruženje sa svojim članovima sudjeluje na proljetnom Zagrebačkom velesajmu (u sklopu tradicionalnog obrtničkog sajma), na sajmu u Celju, Munchenu i svim ostalima za koje postoji interes.

Na marketninški dio rada Udruženja stavlja se sve veći naglasak, a u budućnosti ga se namjerava još više razvijati.

Izlaganje na navedenim sajmovima sufinanciraju komore, a ako ne pomažu financijski, podupiru izlagače na druge načine.

• Osiguravamo i pripremamo kontakte s obrtnicima iz drugih regija i inozemstva.
  • Organiziramo modne revije, balove, izložbe, a sve u svrhu promocije naših članova i njihovih proizvoda.

Edukacija i razvoj

Udruženje obrtnika Samobor radi na usvajanju novih tehnologija, patenata i normi i u tom pravcu organizira seminare i pruža potrebnu pomoć.

Planiraju se i drugi seminari, primjerice o mjerama Vlade za zapošljavanje namijenjene poticanju zapošljavanja novih radnika, osobito završenih učenika, dakle pomoćnika, o poticajima za obrtnike i drugo.

U Udruženju se mogu primiti i savjeti vezani za kreditiranje, a obrtnici se upućuju i na Poduzetnički centar i Upravni odjel za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo Grada Samobora.

Suradnja

S Gradom Samoborom uspostavlja se sve bolji kontakt vezano za stipendije i upise učenika u Srednje strukovne škole.

Putem lista Naš Samobor, gradskog glasila Info Samobor, Radio Samobra, Radija SVN i Svetonedjeljskog lista u kojima se mogu saznati pojedinosti o redovnim aktivnostima i radu sekcija. Članovi Udruženja pretplaćeni su na Obrtničke novine, a Obrtnički list se može dobiti u uredu Udruženja.

Brojne pisane obavijesti mogu se naći u uredu Udruženja, te na ovoj web stranici.